POZMER Hakkında

Merkezin Amaçları

Çukurova Üniversitesi Pozantı Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (POZMER) Adana’ya 110 km uzaklıkta ve deniz seviyesinden 1100 m. yüksekliktedir. Araştırma alanı toplam 540 dekardır. Yaklaşık ikiyüz dekar sulanabilen alan kapasitesine sahiptir.  

POZMER, Akdeniz Bölgesi’nin yüksek yerlerinde, özellikle meyve, sebze ve bağ yetiştirmek, bunun yanı sıra tarla bitkileri ile doğal bitki örtüsü potansiyelini canlandırmak, bu yörelerde sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla savaş konularında modern teknikleri uygulamak, yüksek verimli, hastalık ve zararlılara dayanıklı, iç ve dış pazarların istediği yüksek kaliteli tür ve çeşitleri yetiştirerek çevreye yaymak, ülkemizde yetişen üzüm çeşitlerinin üstün özelliklerini melezlemeler yoluyla yüksek verimli ve kaliteli yabancı çeşitlerle birleştirmek, önemli çeşitlerimizin kaybolmalarını önlemek, çevredeki tıbbi ve aromatik bitkileri, soğanlı ve soğansız süs bitkilerini toplamak ve yetiştirmek, yetiştiricilere, öğrencilere yeni ve modern yetiştiricilik tekniklerini, derim, muhafaza ve değerlendirme yöntemlerini uygulamalı olarak öğretmek amacıyla kurulmuştur.  

POZMER’in temel amaçlarının başında yukarıda belirtilen konularda kalkınma planları ve programlarında belirlenen hedefler doğrultusunda araştırmalar yapmak ve araştırıcılar yetiştirmek gelmektedir. Merkezde yürütülen araştırma projeleri kapsamında üzüm, kiraz, elma, armut, badem, sofralık kayısı ile şeftali ve nektarin yetiştiriciliğinde yetiştirme tekniği (budama, sulama, gübreleme, dikim sistemleri, bağ-bahçe tesisi ve anaçlar vb.) ve yeni çeşit ıslahı konularında çalışmalar yürütülmekte, ilgili araştırma ve yayım çalışmaları ile bu alanlarda öncülük yapılmaya çalışılmaktadır.

Pozantı’da belirtilen meyve türlerine ait çeşitler üzerinde yıllardan beri yapılan araştırmalarda, olumlu sonuç alınanların T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşları ve yerel yönetimlerin işbirliği içinde kısa sürede üretime aktarılmasına çalışılmaktadır.

Merkezin Çevreye Yönelik Faaliyetleri

Pozantı/ Alpu köyü sınırları içinde yer alan, Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezimizde bulunduğu rakım (1100m.) bakımından Ülkemizin benzer yükseklik ve iklimine uyabilecek meyve-bağ tür ve çeşitleri ile ilgili geliştirme ve uygulamalı çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmaların en önemlileri üzüm, elma,  kiraz ve kayısı yetiştiriciliğinde gerçekleşmektedir. 1993 yılında Almanya ve Hollanda’dan getirilen elma ve kiraz çeşitleri ile yapılan projelerle Türkiye elma ve kiraz yetiştiriciliğine yeni bir yön verilmesi POZMER tarafından sağlanmıştır. Çukurova Üniversitesi Pozantı Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruluşundan bu yana yakın çevre il ve ilçelerdeki üreticilere meyve çeşit ve bahçe model çalışmaları ile örnek olmuş ve bu şekilde çevreye hizmet vermektedir.

İnsan Kaynakları ve Araştırma Alt Yapısı

İnsan Kaynakları

Merkezde 2020 Yılı itibariyle 2 Öğretim Görevlisi (Uzm. Dr. Burhanattin İMRAK, Uzm. Zir. Yük. Müh. Kadir SARIER), biri traktör şoförü üç işçi (Ali Sefa SÜRÜCÜ), Fazlı ÜRÜN, Barış GÜRBÜZ)  ve bir bilgisayar işletmeni (Ziya GÖNEL) görev yapmaktadır. Kurum potansiyelin geliştirilmesi ile ilgili olarak yürütülecek Yüksek Lisans ve Doktora  projeleri ile Üniversite BAP, TÜBİTAK ve AB projeleri başta olmak üzere T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) projeleri ve diğer projeler için gerekli altyapıyı barındırmakta ve korumaya çalışmaktadır.  Altyapının daha da geliştirilmesi ile ilgili çabalar sürdürülmektedir.

Araştırma Altyapısı

Kurumun kuruluş amaçları doğrultusunda arazi, laboratuvar ve meteoroloji istasyonu, sulama, gübreleme vb. araştırma altyapısı nispeten yeterli olup daha da geliştirilmesi yönünde çaba harcanmakta, üniversite ve projeler bütçesinden gelen katkılar bu amaçla kullanılmaktadır. Kurumun 2020 Yılı itibariyle  mevcut ve geliştirilen altyapısı, tarımın bütün alanlarında araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katkı yapacak projeler için kullanıma açık şekilde muhafaza edilmektedir. Merkezin değişik meyve türlerinde (Üzüm, Elma, Armut, Vişne, Kiraz, Şeftali, Erik,  Nektarin, Kayısı, Badem, Ceviz) yeni çeşitlerle kurulan ve örnekleri Ülkemizde çok az tarım kuruluşunda görülen parselleri, Tarımsal araştırma ve geliştirme faaliyetleri yanında, öğrenciler, üretici ve teknik elemanlar için aynı zamanda birer uygulama ve demonstrasyon alanları olarak işlev görmektedir.